Oude Bediencentrale Scheveningen bijna tegen de vlakte

14 May 2022, 16:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Maarten Reiling

De sloop van de oude Bediencentrale op Scheveningen gaat bijna beginnen. Op de plek wordt een nieuwe centrale gebouwd. De ingebruikname van het nieuwe complex staat gepland voor eind 2023.

In het nieuwe gebouw komt de begeleiding van de scheepvaart, plus de bewaking en bediening voor de tunnels, bruggen en pollers in Den Haag. Het bestaande gebouw aan het Adriaan Maasplein is verouderd en heeft te weinig ruimte voor alle functies.

Omdat uitbreiding niet mogelijk is, komt er een nieuw gebouw voor in de plaats. Daarin komt ook de bediening en bewaking van de nieuwe Victory Boogie Woogietunnel in Den Haag.

Tekst gaat door onder illustratie.

Ruimte voor oud-vissers

De nieuwe Bediencentrale komt op de plek waar nu de oude Bediencentrale staat, aan het einde van de Scheveningse boulevard en aan de haven. De vormgeving van het nieuwe gebouw doet denken aan het stuurhuis van zeeschepen. Vanaf de bovenste verdieping van het gebouw is er een goed en vrij uitzicht over zee. Dat is belangrijk om scheepvaartverkeer te kunnen begeleiden.

Ook aan de oud-vissers is gedacht. In het nieuwe gebouw op de begane grond komt een ruimte waar zij kunnen samenkomen. Net als in de bestaande bediencentrale.