Bureau Berenschot onderzoekt rellen Eritreeërs in Den Haag

15 May 2024, 19:55 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Onderzoekers van bureau Berenschot gaan kijken hoe de gemeente Den Haag de ongeregeldheden bij een Eritrees feest in februari heeft aangepakt. Het bureau heeft na een aanbesteding de opdracht gekregen, heeft burgemeester Jan van Zanen woensdag gemeld. Het is niet bekend hoelang het onderzoek duurt.

De gemeenteraad wilde aanvankelijk dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid zich over de rellen zou buigen. De raad zei niet bevoegd te zijn, omdat het om een verstoring van de openbare orde ging.

Enkele honderden tegenstanders van het bewind in Eritrea belaagden op 17 februari een Haags zalencentrum. Voorstanders van het regime waren daar bijeengekomen voor een nieuwjaarsfeest. De aanvallers hadden volgens de gemeente honkbalknuppels en hockeysticks bij zich en probeerden het gebouw binnen te dringen. Ze bekogelden agenten met stenen en vuurwerk, trokken verkeersborden uit de stoep en belaagden journalisten. Zeker zestien mensen zijn opgepakt, 29 agenten raakten gewond.

Bij de rellen gingen twee politievoertuigen en een toerbus in vlammen op. Het vuur sloeg deels over naar het zalencentrum. Binnen waren in totaal 1600 mensen, niet alleen voor het Eritrese feest, maar ook anderen die een bruiloft en een verloving vierden. Door de rellen was het lastig om hen te evacueren.

Uit een eigen analyse van de gemeente was al naar voren gekomen dat er op sociale media was opgeroepen om de bijeenkomst aan te vallen. Daarvoor was iemand opgepakt, maar burgemeester Jan van Zanen werd hier niet van op de hoogte gebracht. Op de dag van het feest werden de bussen met feestgangers gevolgd door anderen en zijn spotters gezien rond het zalencentrum. Toch waren er aanvankelijk te weinig agenten en werden ME'ers van de andere kant van het land in allerijl naar Den Haag gebracht. De gemeenteraad wilde weten hoe dit kon.
 

 


Door: ANP