Burgemeester Van Zanen bij expositie 'Joods Erfgoed' in Provinciehuis

16 May 2024, 16:11 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Provincie Zuid-Holland

De Haagse burgemeester Jan van Zanen heeft woensdag een bezoek gebracht aan de pop-up expositie 'Levend Joods Erfgoed' in het Provinciehuis. Hij werd ontvangen door gedeputeerde Meindert Stolk van Cultuur van de Provincie Zuid-Holland.

De tentoonstelling bestaat onder meer uit vier panelen die samen een indruk geven van de manier waarop in Den Haag al eeuwenlang de Sjabbat wordt gevierd. De Sjabbat – ook sabbat, sjabbes of sjabbos genoemd – is de wekelijkse rustdag in het Jodendom. Sjabbat vindt plaats vanaf vrijdagavond en duurt tot zaterdagavond.

Met de expositie geeft de Provincie invulling aan een eerder door Provinciale Staten unaniem aangenomen motie om meer te doen om antisemitisme aan te pakken. Ook op het gebied van educatie en ontmoeting zijn er projecten opgezet. Zo werd op Bevrijdingsdag in het Provinciehuis een talkshow over antisemitisme gehouden.

"Het zijn kleine stapjes en het is nooit genoeg", zegt Stolk. "Maar we zijn wel echt de goede dingen aan het doen. Wat ons betreft, is er geen ruimte voor antisemitisme. Punt. Of nog beter: een uitroepteken." Jaap Smit, de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, las begin april in de Statenvergadering al een statement voor met daarin namens het provinciebestuur "een hartgrondige veroordeling" van "groeiend antisemitisme in onze samenleving".

De pop-up expositie 'Levend Joods Erfgoed' in het Provinciehuis is nog tot en met 22 mei gratis te bezoeken op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur.