mainImage

CDA-kandidaat Roelofs stapt alsnog op na ophef

25 november 2021, 14:38 uur
Den Haag & Regio

Kandidaat-gemeenteraadslid Constanteyn Roelofs van het CDA heeft zich alsnog teruggetrokken vanwege eerdere seksistische uitspraken. De Hagenaar had eerder vandaag zijn excuses al aangeboden, maar besloot later om zich toch niet meer kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. 

Onder de schuilnaam Zentgraaff schreef Roelofs jarenlang voor de weblog GeenStijl. In een van zijn artikelen plaatste hij een foto van de toenmalige PvdA-kandidaatpolitici Janneke Holman en Mikal Tseggai. “Zou u ze doen?” schreef hij erbij.

Fractievoorzitter Mikal Tseggai van de PvdA in de Haagse gemeenteraad reageerde gisteren met afschuw op de selectie van Roelofs voor de concept-kandidatenlijst van het CDA. De schrijver stond voor die partij op de 23e plek van de conceptkieslijst voor de gemeenteraadverkiezingen in maart volgend jaar.  Tseggai noemde dat  “een mes in de rug van vrouwen die te maken hebben met seksisme en intimidatie”.

Het CDA kwam in de loop van donderdag met een korte verklaring: "Bij het bekendmaken van zijn kandidatuur is er ophef ontstaan over teksten die hij in het verleden onder de vlag van GeenStijl heeft gepubliceerd. Constanteyn wil mensen niet voor de voeten lopen zowel intern als extern. Hij wil op een constructieve manier bijdragen aan het CDA. Het CDA respecteert het besluit van Constanteyn Roelofs om zich terug te trekken. We gaan met onze kleurrijke kandidatenlijst een mooie campagne voeren."

Excuses

Constanteyn Roelofs bood eerder in een verklaring excuses aan voor zijn "polariserende grappen" waarbij "de grens tussen het bestrijden van een idee en onaangepaste aanval op een persoon helaas wel eens is overschreden". Het CDA nam daar toen nog genoegen mee. "Niemand is perfect en iedereen verdient een nieuwe kans. Constanteyn Roelofs heeft persoonlijk zijn excuses aangeboden aan Mikal en Janneke en aangegeven met ze in gesprek te willen."