CDA op zoek naar gestolen staf van Gandhi

23 September 2021, 13:22 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Wikifrits

Het CDA in de Haagse gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur over vernielingen van het standbeeld van Mahatma Ghandi op het Hobbemaplein.

Fractievoorzitter Kavish Partiman zegt dat vandalen het regelmatig hebben voorzien op het monument van de in 1949 overleden wereldberoemde Indiase vrijheidsstrijder. Zo is de staf waarop Gandhi leunt jaren geleden uit het beeld gesloopt en nooit meer teruggeplaatst.

Buurtbewoners zijn inmiddels een geldinzamelingsactie gestart om een nieuwe bronzen staf te kunnen kopen. Zij hopen daarmee het beeld nog voor de Internationale Dag van de Geweldloosheid op 2 oktober - de geboortedag van Gandhi – te kunnen laten repareren.

Maar CDA-er Partiman wil van het stadsbestuur toch ook weten welke verantwoordelijkheid de gemeente heeft om het beeld te onderhouden en of er een mogelijkheid is om vandalisme van dit monument te voorkomen.

“Deze staf is kwetsbaar voor vandalisme. Misschien ziet het college mogelijkheden om het standbeeld minder kwetsbaar te maken voor vandalen.”

Verder wil het CDA dat de gemeente de buurt, omwonenden “en daarmee de samenleving” meer betrekt in de verantwoordelijkheid voor het netjes houden van het monument.