mainImage

Celstraf en jeugd-tbs voor doodsteken 26-jarige Hagenaar

Advocaten staken om betaalbare rechtshulp
22 oktober 2021, 15:00 uur
Den Haag & Regio

De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag een 17-jarige jongen veroordeeld tot vijftien maanden jeugddetentie en een PIJ-maatregel (jeugd-tbs) voor het doden en bedreigen van een 26-jarige man in Rijswijk. De jongen stak het slachtoffer in februari vorig jaar met een mes aan het Julialaantje. De man overleed na vier dagen in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De jongen uit Spijkenisse wilde de Hagenaar beroven, maar het slachtoffer verzette zich. Toen het slachtoffer probeerde weg te lopen stak de jongen hem met een mes in zijn rug. Een paar dagen eerder had hij al een andere man met een mes bedreigd.

Volgens de rechtbank is niet vast komen te staan dat de verdachte de gevolgen van zijn handelen wilde en kon overzien. Ook staat dus niet vast dat hij het slachtoffer echt heeft willen doden. Wel vindt de rechtbank dat de verdachte "de aanmerkelijke kans heeft aanvaard en dus voor lief heeft genomen".

De rechtbank woog mee in haar oordeel dat een psycholoog en een psychiater de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar achten.


Door: ANP | Foto: Digitaal Dagblad