mainImage

CIDI: naam Achterhuis Lyceum voor islamitische school is kwalijk

Hanna Luden, directeur van Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi).
24 oktober 2022, 14:13 uur
Den Haag & Regio

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt de beslissing om een islamitische privéschool Het Achterhuis Lyceum te noemen "buitengewoon kwalijk".

Maandag schreef NRC dat Soner Atasoy, de in 2020 ontslagen directeur-bestuurder van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum, de school met deze naam heeft opgericht. Inlichtingendienst AIVD waarschuwde in 2019 voor Atasoy vanwege zijn terroristische connecties. Hij deed na zijn ontslag vergeefse pogingen om via de rechter zijn baan in Amsterdam terug te krijgen.

Atasoy, die buiten het zicht van de overheid de school in Den Haag heeft gesticht, meent dat "moslims die niet aan de leiband lopen van de overheid, worden opgejaagd als de Joden in de Tweede Wereldoorlog". Die uitleg van Atasoy voor de naamkeuze van de school noemt het CIDI een "verkrachting van de geschiedenis".

Het CIDI is ontstemd dat "de Tweede Wereldoorlog misbruikt wordt om de aandacht te trekken voor een eigen zaak, en dat daarmee onze democratie wordt uitgehold en de Holocaust gebagatelliseerd". Dat wat Joden is overkomen "te misbruiken om je eigen zaak voor het voetlicht te brengen" noemt de organisatie "een doorzichtige manipulatie en een vergelijking die van geen kant deugt".

Het centrum vindt dat "iemand die zulke uitspraken doet, ongeschikt is om een school te leiden. De uitspraken stellen niet gerust dat er op een fatsoenlijke wijze onderwijs wordt gegeven op deze school", aldus het CIDI in reactie op het bericht.

 


Door: ANP | Foto: ANP