D66 wil van Den Haag meest leefbare stad van Nederland maken

13 September 2021, 17:28 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Ingezonden

Als het verkiezingsprogramma van D66 wordt uitgevoerd, zijn alle problemen in Den Haag opgelost en is de residentie de meest leefbare stad van heel Nederland. De partij moet dan natuurlijk wel een eclatante overwinning boeken in de stembureaus op 16 maart volgend jaar.

De belangrijkste stap voor dit doel moet volgens de partij onderwijs zijn: alles op één plek: onderwijs, opvang, sport, cultuur en muziek. Maar ook een warme lunch en huiswerkbegeleiding hoort volgens de partij op de school zelf thuis. Duidelijk is dat de schoolgebouwen dan stevig op de schop moeten.

‘Keihard’

‘Keihard’ is niet bepaald de kreet die je bij een wat softe partij als D66 verwacht. Maar de liberalen willen toch op die manier de woningnood te lijf: vooral voor studenten en starters. Ook de straat moet weer een menselijker gezicht krijgen: de maximumsnelheid moet lager. De binnenstad moeten autovrijer worden. De Prinsestraat bijvoorbeeld. In de andere straten zou 30 kilometer per uur de norm moeten worden.

‘Boom voor blik’
Er moeten ook meer parken, groenstroken en bomenrijen komen. De auto zal daar onder het motto ‘Boom voor Blik’ moeten wijken. Niet alleen geeft dit koelte aan een opwarmende stad, maar zo zou de stad ook echt fijner kunnen worden voor haar bewoners, al zullen de mensen die aan dit blik verslingerd zijn daar mogelijk anders over denken.

Ook streeft D66 ernaar dat in 2030 de helft van alle daken groen zijn, wat niet zozeer betrekking heeft op de kleur maar de aan te brengen beplanting.

Cultuur
Ook cultuur moet uit het slop: het kunst- en cultuurbudget moet dus fors omhoog. Elke wijk krijgt een bibliotheek. Ook de veiligheid moet weer terug naar de burger: criminelen die legale instellingen en bedrijven gebruiken moeten worden aangepakt.