De Samenscholing mag naar pand in Duindorp maar wil niet

31 January 2023, 13:20 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Indymedia.nl

Vanochtend hebben de gebruikers van De Samenscholing in Moerwijk de sleutels van hun pand overhandigd aan de gemeente Den Haag. De gemeente gaat de oude school opknappen en gebruiken als bedrijfsverzamelgebouw.

Gisteren bood de gemeente als nieuwe locatie voor De Samenscholing een pand aan de rand van Duindorp aan. Maar dat voorstel wordt afgewezen door de bedrijfjes en organisaties die in De Samenscholing zaten. "Het is in geen enkel opzicht een alternatief voor De Samenscholing. Wij zien ons dus genoodzaakt dit pand af te wijzen."

Het pand in Duindorp grenst aan een stilte- en Natura 2000-gebied. "Er zitten vleermuizen in het pand en die mogen we niet storen, dus zelfs dingen als een werkplaats en een boekenwinkel worden daar al lastig", zegt woordvoerder Lena namens De Samenscholing. "Het is onduidelijk waarom de gemeente denkt dat een pand waar je geen concerten kan geven en niet kan koken vanwege CO2-uitstoot een goede vervanging is.”

Het pand zou volgens de gemeente twee jaar gebruikt kunnen worden voor het gesloopt wordt. In het oude pand moest De Samenscholing anderhalf jaar wachten op een vergunning voor het veganistische restaurant Water en Brood. "Op het aangeboden nieuwe pand zit nog geen horecabestemming, dus de vrees is dat we na een eventuele bestemmingswijziging nauwelijks tijd over te hebben om er een bruisende plek van te maken."

"Daarnaast willen Duindorpse jongerenorganisaties al tijden dit pand in gebruik nemen als jeugdcentrum, en wordt hun steeds voorgehouden dat dit niet kan omdat het binnenkort wordt gesloopt. De gemeente heeft dus geen rekening gehouden met deze jongeren, en ook niet met het feit dat de sociale activiteiten van De Samenscholing waarschijnlijk niet makkelijk passen in deze wijk."