Demonstratie tegen oorlog in Oekraïne, op 5 maart in Den Haag

26 February 2022, 08:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Op zaterdag 5 maart wordt in Den Haag gedemonstreerd tegen de inval van het Russische leger in buurland Oekraine. Het protest is een initiatief van de SP.

“Oorlog is afschuwelijk”, schrijft de partij in een oproep om mee te doen aan het protest. “Vooral omdat zelden de politieke elite die tot zo'n oorlog besluit er door geraakt wordt, maar altijd de gewone mensen in het land. Zij lijden onder de agressie en het geweld van hun machthebbers. Dat er nu weer een oorlog is in Europa omdat Rusland een ongekend brutale aanval op Oekraïne doet is verschrikkelijk. Poetin kiest nu eenzijdig voor een militaire aanval, een grove schending van het internationaal recht. De berichten over slachtoffers en vluchtelingen nemen toe.”

De SP vindt dat de inzet nu gericht moet zijn op de-escalatie en een wapenstilstand. “De zogenaamde Minsk akkoorden, die een diplomatieke oplossing bevatten voor dit conflict, zouden van beide kanten uitgevoerd moeten worden. Door effectieve sancties moet Poetin, en de superrijke kliek om hem heen, aangepakt worden. We moeten werken aan een politieke oplossing.”

Stad van Vrede en Recht

De demonstratie op zaterdag 5 maart start om 13.00 uur. Over de locatie wordt nog overlegd met de gemeente. Er is gekozen voor Den Haag omdat dat de stad is die internationaal bekend staat als Stad van Vrede en Recht.