Demonstratie tegen verkrotting monument Groot Hertoginnelaan

24 August 2022, 11:27 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Bewonersoverleg Duinoord

Het Bewonersoverleg Duinoord houdt komende vrijdag 25 augustus een demonstratie tegen de verkrotting van een gemeentelijk monumentaal pand aan de Groot Hertoginnelaan in Den Haag.

Het pand is in het bezit van de Kroatische ambassade, maar die heeft er nooit gebruik van gemaakt. Het monument verkeert daardoor al jaren in zeer slechte staat. "Het is het enige gemeentelijke monument op de Groot Hertoginnelaan en staat al vele jaren te verkrotten", aldus het Bewonersoverleg. "Het pand is een schande in ons prachtige Duinoord geworden."

Jarenlange pogingen vanuit het Bewonersoverleg en de gemeente Den Haag om Kroatië te bewegen het pand op te knappen en te onderhouden zijn op niets uitgelopen. In 2019 leek het erop dat er een koper was gevonden, maar die koop ging uiteindelijk niet door. Een aantal buurtbewoners is het nu echt beu en komt in actie. "Als je deze schandvlek ook zat bent, kom dan demonstreren om Kroatië in beweging te krijgen."

Tekst gaat door onder foto.

Grootste krot van Den Haag

De villa was ooit van de ambassade van Joegoslavië. Nadat dat land uiteen viel werd het eerst nog gebruikt als ambassade van Servië. In 2013 werd het overgedragen aan de staat Kroatië. In 2017 werd het monument bij een publiekstemmening van Stadsherstel uitgeroepen tot grootste krot van Den Haag.

De demonstratie start vrijdag om 14.00 uur bij het pand aan de Groot Hertoginnelaan 30. Vandaar wordt er gewandeld naar de Surinamestraat, waar een petitie zal worden aangeboden aan een vertegenwoordiger van de daar gevestigde Kroatische ambassade.