Den Haag eert historische filosoof met Spinozakwartier

29 September 2021, 19:50 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Zaterdag 2 oktober geeft wethouder Saskia Bruines de aftrap voor de culturele Spinozamaand die Den Haag uitzet op tal van erfgoedlocaties.

Aan de Paviljoensgracht onthult Bruines een gevelbord met het woord Spinozakwartier. De komende tijd worden rond het voormalige huis en het standbeeld van Spinoza meer van zulke borden opgehangen.

Na de onthulling bezoekt de wethouder de tentoonstelling ‘Spinoza en Den Haag’ in het Spinozahuis. Daarna is zij aanwezig bij de première van de filmdocumentaire ‘Spinoza in het Oude Centrum’ in het nabijgelegen wijkhuis.

Van 2 tot en met 31 oktober presenteert Den Haag zich als Spinozastad. Als eerbetoon aan het zeventiende-eeuwse icoon van Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht. 

Na ruim drie eeuwen krijgt de filosoof daarmee erkenning in de stad waar hij met gevaar voor eigen leven werkte aan zijn pleidooi voor vrije meningsuiting, democratie en vrijheid.

Na de start in het Spinozakwartier vervolgt het programma op diverse locaties, zoals kerken, musea, bioscoop Pathé en Studio Pulchri.

Een van de zalen in nieuwe cultuurpaleis Amare krijgt de naam Spinoza Foyer. De balkonzaal kijkt uit op de Nieuwe Kerk waar Spinoza begraven ligt.