Den Haag in zwaar weer, lasten voor burgers omhoog

16 September 2022, 14:26 uur
Den Haag & Regio
mainImage

De broekriem wordt aangehaald in Den Haag. De gemeente verkeert in financiële problemen en kan daarom minder geld uitgeven in de komende jaren. Dat hebben de vijf partijen die samen het nieuwe college vormen afgesproken in hun coalitieakkoord. Dat is vrijdag gepresenteerd, een half jaar na de gemeenteraadsverkiezingen. De Haagse coalitie bestaat uit D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA.

De financiële misère leidt tot "onvermijdelijke keuzes, waaronder besparingen en lastenverhoging". Zo zijn burgers de komende jaren meer kwijt aan de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en parkeertarieven. Ook de toeristenbelasting gaat omhoog.

Den Haag geeft onder meer de overheid de schuld van de financiële situatie. Het Rijk heeft "gemeenten wel extra taken gegeven, zoals voor bijstand en jeugdzorg, maar niet voldoende geld om die uit te voeren." Bovendien krijgt Den Haag minder geld uit het zogeheten gemeentefonds van de overheid. Daardoor lukt het nu niet meer om de tekorten op te vangen, "het einde van onze reserves is bereikt".

Wethouders

Zeven van de acht wethouders blijven aan. Oud-Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) verlaat het college en wordt opgevolgd door partijgenote Mariëlle Vavier. De kandidaat-wethouders moeten nog wel goedkeuring van de gemeenteraad krijgen, maar de vijf coalitiepartijen hebben daarin een ruime meerderheid.

Den Haag is de laatste gemeente in Nederland met een akkoord. In het Noord-Hollandse Bergen gaat het dit jaar anders dan anders. Alle gemeenteraadsleden hebben daar samen een raadsakkoord geschreven. De gemeente zoekt nu nog naar de wethouders die de plannen moeten uitvoeren.

Stroef

De collegevorming in Den Haag verliep stroef. Hart voor Den Haag van ex-wethouder Richard de Mos kreeg de meeste stemmen bij de verkiezingen en mocht daarom als eerste proberen een coalitie te smeden. D66, GroenLinks en PvdA weigerden met Hart voor Den Haag samen te werken, omdat De Mos wordt verdacht van ambtelijke corruptie. Toen hij wethouder was, zou hij bevriende ondernemers hebben bevoordeeld. Het onderzoek daarnaar loopt nog.

De tweede partij van Den Haag, D66, kreeg daarna een kans. De VVD weigerde aanvankelijk met de PvdA samen te werken, maar ging uiteindelijk toch overstag. Die onderhandelingen liepen sinds 23 mei.

De partij van De Mos noemt het coalitieakkoord "een totale knock-out voor de Haagse bevolking". Met de hogere lasten lijkt het college op "incassobureau Binnen zonder Kloppen", zegt de lokale fractie in een eerste reactie.