Den Haag: kijken hoe Tong Tong Fair kan blijven

3 May 2024, 15:08 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Valerie Kuypers
Saskia Bruines.

De gemeente Den Haag betreurt het dat de Tong Tong Fair dit jaar niet kan doorgaan. De organisatoren kampen met geldproblemen. De 64e editie van het Indische cultuurfestival zou vanaf 24 mei plaatsvinden op het Malieveld in de hofstad. Het evenement trok vorig jaar meer dan 50.000 bezoekers.

In een verklaring zegt de Haagse wethouder Saskia Bruines (Financiën): "De gemeente en de organisatie zijn zich ervan bewust dat het evenement in de huidige vorm voor de langere termijn niet toekomstbestendig is. Wat het college betreft moet er dan ook gekeken worden hoe en in welke vorm een Pasar Malam in Den Haag kan blijven." De Tong Tong Fair heette tot en met 2008 Pasar Malam Besar, oftewel grote avondmarkt.

Na de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheid van Indonesië vestigden veel inwoners van de voormalige kolonie zich in Den Haag. De stad wordt daarom ook wel 'de weduwe van Indië' genoemd. Bruines verwijst daar ook naar. "Gelet op de jarenlange traditie en het onlosmakelijke Indische karakter van onze stad neemt het evenement van oudsher een bijzondere positie in en is daarmee belangrijk voor Den Haag." Het voorlopige einde van het evenement is volgens de wethouder verdrietig "voor de Indische gemeenschap en alle inwoners en bezoekers die dit evenement een warm hart toedragen".
 

 


Door: ANP