Den Haag krijgt gezamenlijk huisvestingsloket voor huisartsen

15 May 2024, 09:57 uur
Den Haag & Regio
mainImage
gemeente den haag

De gemeente Den Haag wil het makkelijk maken voor huisartsen en andere zorgverleners om zich in de stad te vestigen. Net als in Rotterdam komt er een gezamenlijk huisvestingsloket voor huisartsen, schrijft wethouder Mariëlle Vavier van Zorg in een brief aan de gemeenteraad.

Huisartsen geven regelmatig aan problemen te hebben met het vinden van betaalbare huisvesting in Den Haag. Er komt steeds meer kijken bij het starten of overnemen van een praktijk. Vooral voor gezondheidscentra met meerdere huisartsen en zorgverleners onder één dak moeten veel zaken regelen zoals vergunningen, bekostiging door de zorgverzekeraar, bankfinanciering, samenwerking met zorgpartners, beleggers en ontwikkelaars en afstemming op de groei van de stad.

"En dat alles in de bredere context van een toenemende druk op de huisartsenzorg en schaarste aan ruimte", aldus Vavier. "Voorkomen moet worden dat er door huisvestingsproblemen een tekort aan huisartsenzorg ontstaat." Het college heeft daarom samen met zorgverzekeraar CZ, Huisartsenorganisatie Hadoks, de Landelijke Huisartsen Vereniging afdeling West, Stichting Haagse Gezondheidscentra en de ondersteuningsorganisatie voor de eerstelijnszorg REOS een intentieovereenkomst gesloten voor een gezamenlijk huisvestingsloket.

Huisvestingsknelpunten kunnen verschillende oorzaken hebben. "Het is belangrijk dat deze knelpunten snel en effectief worden aangepakt door samenwerkende partijen die hun eigen verantwoordelijkheden hebben", schrijft de wethouder. "We faciliteren en bevorderen deze samenwerking door middel van het huisvestingsloket." Het loket bestaat uit een gezamenlijke website met informatie en een gezamenlijk emailadres. Het loket is voor huisartsen en andere zorgverleners, zoals apotheken, die een gezondheidscentrum runnen of willen opzetten.

Vavier: "De oprichting van dit gezamenlijke huisvestingsloket toont aan dat alle betrokken partijen vastbesloten zijn om samen te werken aan oplossingen. Het is inspirerend om te zien hoe bereidwillig en gemotiveerd iedereen is om dit initiatief te omarmen en bij te dragen aan een betere en duurzame toekomst voor de huisartsenzorg in Den Haag."