Den Haag krijgt miljoenen van Rijk om 2.800 woningen te bouwen

20 November 2023, 12:54 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag krijgt 25 miljoen euro van het Rijk om de komende twee jaar zes bouwprojecten te laten starten. Het gaat in totaal om bijna 2.800 woningen in Laakhavens, Zuidwest, Loosduinen, Duindorp en Mariahoeve.

Wethouder Robert van Asten van Stedelijke Ontwikkeling is zeer verheugd met de zogeheten ‘Startbouwimpuls’ vanuit het Rijk. “Dit is ongelooflijk belangrijk voor onze stad. De woningen zijn heel hard nodig. Maar dat niet alleen. Met dit geld kunnen we ook bouwen aan betere buurten. In Laakhavens kunnen we bijvoorbeeld nu ook extra groen en betere infrastructuur aanleggen. We zien dat er vanuit het Rijk zeer fors wordt geïnvesteerd in Den Haag. We zijn heel blij dat ook daar gezien wordt dat we hier aan iets moois bezig zijn, maar dat er ook nog veel werk te doen is.”

De gemeente ontvangt geld voor woningen in de hele stad, zoals 56 studentenwoningen in Loosduinen, 64 woningen in het project De Venen aan de Beresteinlaan in Zuidwest, 29 woningen voor het project Walenburg in Mariahoeve en 16 sociale huurwoningen op de Zeezwaluwstraat in Duindorp. Flinke klappers worden gemaakt door The Grace (illustratie onder) en de Waldorp Four in Laakhavens met respectievelijk 1.450 en 1.175 woningen.

"Binnenstedelijk bouwen is belangrijk, maar de afgelopen tijd steeds duurder geworden", zegt wethouder Martijn Balster van Volkshuisvesting. "Veel woningbouwprojecten zouden zonder overheidssteun in de vertraging komen. Ik ben dan ook blij dat het rijk dat ziet en zo helpt bestaande projecten te voltooien.” 

Tekst gaat door onder illustratie.

Illustratie: Included City Development/Mecanoo

Woningbouwimpuls

Het ontvangen geld zorgt niet alleen voor meer woningen, het maakt ook extra leefbaarheidsmaatregelen mogelijk. De investeringen van de Startbouwimpuls zorgen er namelijk ook voor dat geld uit een eerdere regeling van het Rijk verzilverd kan worden. Uit deze 'Woningbouwimpuls', bedoeld voor publieke investeringen rondom de woningbouw, zoals infrastructuur, parkeervoorzieningen, openbare ruimte en groen, ontving Den Haag al eerder ruim 91 miljoen euro. 

Samen zijn de regelingen volgens de gemeente "een vliegwiel voor nieuwe woningen en leefbaarheid in Den Haag". Ze maken bijvoorbeeld mogelijk dat er bijna 400 studentenwoningen in Laakhavens gebouwd worden. Daarnaast kunnen met het geld nog ten minste 1.300 middenhuurwoningen gebouwd worden.