Den Haag onderin Top 100 meest toiletvriendelijke gemeenten 2023

28 January 2024, 10:13 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Elk jaar presenteert de Toiletalliantie in samenwerking met HogeNood een ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland. Dit jaar staat gemeente West Maas en Waal op nummer 1. Den Haag staat onderin de Top 100 op plek 91.

Hoe toiletvriendelijk een gemeente is, wordt gebaseerd op verschillende indicatoren, zoals het aantal openbare toiletten, (rolstoel)toegankelijkheid, spreiding over de gemeente en de mogelijkheid voor gebruikers om zelf gegevens te kunnen toevoegen aan de HogeNood-app. Aan de hand van deze punten kunnen gemeenten maximaal 1.000 punten scoren. De nummer 1 in de lijst behaalde 791 punten. Den Haag moet het doen met 588 punten.

"Er zijn nog steeds te veel Nederlanders die de deur niet uit durven, uit angst geen toilet te vinden", zegt een woordvoerder van de Toiletalliantie. "Gemiddeld moet iedere Nederlander een openbaar toilet delen met 2.500 anderen. Van alle toiletten is slechts één op de drie toegankelijk voor gehandicapten, voor hen is op stap gaan dus nog lastiger. Dat kan en moet anders."

Het streven van de Toiletalliantie is om maximaal 500 meter te hebben tussen openbaar toegankelijke toiletten in verblijfsgebieden waar meer dan 2.000 voetgangers per dag komen, om de 25 kilometer een toilet langs fietspaden en om de 5 kilometer een toilet langs wandelpaden.