Den Haag wil strandtenten het hele jaar laten staan

14 July 2023, 10:15 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Martijn Beekman

Den Haag wil strandtenten in de toekomst het hele jaar laten staan. Dat staat in de nieuwe Strandnota die het college aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Op dit moment staat het merendeel van de strandpaviljoens seizoensgebonden van 1 maart tot 1 november op het strand.

Het nieuwe voorstel is vooral bedoeld om de stikstofuitstoot die plaatsvindt bij het jaarlijkse op- en afbouwen van de paviljoens te beperken. De strandtenten moeten in de periode november-februari wel gesloten bijven, op enkele uitzonderingen na die van de gemeente het jaar rond open mogen blijven.

De permanente strandtenten moeten aan strenge eisen gaan voldoen. Zo moeten ze energieneutraal zijn, geen plastic verpakkingsmateriaal meer gebruiken en werken met elektrisch materieel. Dat geldt met name voor de paviljoens die ook het hele jaar open mogen blijven. Die moeten van de gemeente "een showcase voor duurzaamheid" worden. Veel van de huidige ondernemers op het strand hebben hier overigens al stappen in gezet, circa twintig strandpaviljoens zijn Green Key gecertificeerd.