Directeur Kunstacademie Den Haag op non-actief gezet

28 March 2023, 10:50 uur
Den Haag & Regio
mainImage
The Hague & Partners

Directeur Ranti Tjan van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) is door het College van Bestuur van de school op non-actief gezet. Hij moest maandag het schoolgebouw verlaten.

Aanleiding voor de schorsing is het rondmailen van vertrouwelijke informatie aan studenten en docenten van de school. Tjan mailde hen een brief van het bestuur waarin zijn ontslag wordt aangekondigd per 1 juni. Als hij eerder opstapt is het bestuur bereid hem per eerdere maand 10.000 euro extra te betalen. Dat melden de kranten NRC en AD. Waarom het bestuur van Ranti Tjan afwil is onduidelijk. Het bestuur spreekt van "een duurzaam verstoorde arbeidsrelatie".

Tjan is pas sinds juni 2022 directeur van de Kunstacademie. Hij moest daar schoon schip maken na meerdere geruchtmakende incidenten op de school over seksueel misbruik en ander grensoverschrijdend gedrag. Recent bleek dat bij de afdeling Fine Arts op de KABK een docent stiekem foto’s van het kruis van vrouwen had gemaakt met een camera die hij onder tafel verstopt hield.

Online petitie

Op de school gaat inmiddels een petitie rond waarin wordt gepleit voor het aanblijven van Tjan. De online petitie is al meer dan 1.100 keer ondertekend door (ex-)studenten en docenten.