Burgemeesters en wethouder bij herdenking bombardement Bezuidenhout

11 February 2024, 10:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
The Hague & Partners

Het bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout van 3 maart 1945 wordt dit jaar op zondag 3 maart herdacht.

Van 13.00 tot 14.00 uur vindt de herdenkingsceremonie plaats. In dat uur worden bij het Juliana van Stolbergmonument kransen gelegd door onder andere nabestaanden, scholieren en de burgemeesters van Leidschendam-Voorburg en Wassenaar. Namens de gemeente Den Haag is wethouder Robert Barker aanwezig. Eerder die dag is om 10.00 uur er een gezamenlijke herdenkingsdienst van de Bezuidenhoutse kerken in de Christus Triumfatorkerk aan de Juliana van Stolberglaan.

Het bombardement op het Bezuidenhout was een van de dodelijkste geallieerde aanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Britten wilden op 3 maart 1945 de mobiele installaties van de Duitse V2-raketten in het Haagse Bos aanvallen. Door verschillende menselijke vergissingen kwam een groot deel van de bommen terecht op het naastgelegen Bezuidenhout. De gevolgen waren rampzalig: zeker 538 bewoners van de wijk, waaronder ook voormalig bewoners van Scheveningen en Benoordenhout overleefden de bommenregen niet. Duizenden mensen raakten gewond en evenzoveel bewoners verloren hun huis.

De gemeenten Voorburg, Leidschendam en Wassenaar vingen duizenden slachtoffers op en boden hen onderdak. Het bombardement staat in de top 3 van meest dodelijke bombardementen op Nederlandse steden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sinds 1995 wordt het bombardement jaarlijks herdacht op de zondag op of rond 3 maart. De organisatie, Stichting 3 maart ’45, verwacht dit jaar ongeveer 250 aanwezigen.