Drie Haagse emancipatieprojecten genomineerd voor Kartiniprijs 2024

6 February 2024, 10:44 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Karima Sahla (Twitter)

Op vrijdag 8 maart maakt wethouder Mariëlle Vavier tijdens een bijeenkomst in Julianaplaza bekend welke organisatie of persoon dit jaar de Kartiniprijs heeft gewonnen. Een deskundige jury heeft uit alle inzendingen voor de Kartiniprijs drie kandidaten geselecteerd: Joan Biekman, Roxana Oropeza en The Beautiful Unseen.

Joan Biekman zet zich al jaren in om jonge zwarte en gekleurde meiden en vrouwen in Den Haag zichtbaar te maken en een podium te geven. Ze doet dat onder meer met evenementen als Inspire To Move Women Up en het digitale platform Urban Chicks With Brains.

Roxana Oropeza is de drijvende kracht achter Stichting Mammarosa Den Haag. Ze zet zich al meer dan twaalf jaar in om vrouwen in Haagse aandachtswijken te ondersteunen. Ze richt zich daarbij met name op vrouwen die borstkanker hebben en in hun eigen omgeving niet voldoende gesteund worden, vaak als gevolg van taboes.

The Beautiful Unseen is opgericht om vrouwen uit kwetsbare posities een hoopvol perspectief te bieden. Zij bieden zeepworkshops en empowerment trainingen aan voor vrouwen die uit de Haagse prostitutie zijn gestapt en/of slachtoffer zijn van mensenhandel.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Kartiniprijs

Sinds 2007 wordt jaarlijks de Kartiniprijs uitgereikt, een gemeentelijke onderscheiding voor emancipatieprojecten in Den Haag. De uitreiking vormt ieder jaar een programmaonderdeel van de Haagse viering van Internationale Vrouwendag. Vorig jaar won Laxmie Jawalapershad, projectleider huiselijk geweld bij Stichting Ester in Den Haag, de onderscheiding.

De Kartiniprijs is vernoemd naar de Javaanse Raden Adjeng Kartini (1879-1904), die zich van jongs af aan verzette tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes die als onderdrukkend werd ervaren. Kartini werd ook ver buiten Indonesië bekend en wordt nog steeds gezien als een belangrijke inspiratiebron.