mainImage

Duizend Haagse huishoudens gezocht voor proef met ‘afval’

3 oktober 2022, 11:58 uur
Den Haag & Regio

Den Haag heeft een primeur met de start van de Spullenbak, een grote proef onder duizend huishoudens in de Bomen- en Bloemenbuurt, Moerwijk en Vruchtenbuurt, om een economie zonder afval te stimuleren.

De organisatie Made in Moerwijk, de Haagse Milieu Services en de gemeente Den Haag bundelen de krachten om oude spullen in te zamelen bij mensen thuis. Haagse ondernemers gaan vervolgens nieuwe producten van dit ‘afval’ maken. "We zoeken dus duizend Haagse pioniers die een Spullenbak in huis willen nemen en gericht spullen verzamelen waar creatieve makers mee aan de slag gaan”, vertelt projectleider Sharon van der Werf.

Spullen of grondstoffen, zoals een computer die niet meer werkt of restanten van bouwmaterialen, worden vaak weggegooid. “Maar we moeten anders leren kijken naar afval. Grondstoffen en op het oog producten waar je niets meer mee kan, zijn voor lokale makers vaak van onschatbare waarde”, zegt Van der Werf. “Deze creatieve makers hebben als missie om afgedankte spullen van de verbrandingsoven te redden.”

Tekst gaat door onder foto.

Nieuwe spullen

Het ingezamelde afval zal onder meer worden gebruikt voor het maken van meubels, snijplanken, interieuraccessoires, ansichtkaarten, tuinslangen, laarzen, slippers, tassen, afvalbakken, portomonees, wijnzakken en sleutelhangers.

 

 

 

 

 


Foto: Rogier Chang