Duurzaam Oogstfeest in Den Haag trekt honderden bezoekers

18 September 2023, 10:11 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Martijn Beekman

Honderden bezoekers kwamen zaterdag af op de derde editie van het Oogstfeest in het Melis Stokepark in Den Haag. Wethouder Arjen Kapteijns van Duurzaamheid gaf het startschot voor het festival dat in het teken stond van minder verspilling.

"Een kwart van ons eten verdwijnt in de prullenbak", zei Kapteijns. "Het is mooi dat hier tijdens het Oogstfeest op een leuke manier aandacht voor wordt gevraagd. Zo kon je bijvoorbeeld Disco Soep maken: soep van restjes groente terwijl er een lekker muziekje op staat."

Het Oogstfeest vond plaats in de Nationale Verspillingsvrije Week, waarin aandacht wordt gevraagd voor voedselverspilling. Daarnaast konden bezoekers bij de kraampjes van onder meer de gemeente Den Haag en Duurzaam Den Haag terecht voor energiebesparende tips. Met een draai aan 'bespaarrad' konden ook handige materialen worden gewonnen, zoals een waterbesparende douchekop. Ook werden tips gegeven over hoe je op een simpele manier energie kan besparen.

Daarnaast was er een gratis buurtpicknick en doneerde de Haagse Markt overgebleven voedsel waarmee 'Disco Soep' werd gemaakt. Kinderen konden daarnaast met een sup afval opvissen uit de sloot of het onderwaterleven bestuderen tijdens de zogeheten Sloot Safari van Natuur- en Milieueducatie van de gemeente Den Haag. De stroom die werd gebruikt tijdens het Oogstfeest was afkomstig van een gemeentelijke oplaadpaal. Daarnaast werd er voor het eerst tijdens een gratis festival geëxperimenteerd met het gebruik van herbruikbare plastic bekers die na gebruik ter plekke werden afgewassen en opnieuw gebruikt werden.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Martijn Beekman

Groene Matties

Het Oogstfeest wordt georganiseerd door Groene Matties, een initiatief van bewoners, woningcorporatie Staedion, Fonds 1818 en de gemeente Den Haag, dat zich inzet om Den Haag Zuidwest te vergroenen. Zo startte in 2021 de MengelMoestuin waar bewoners in een binnentuin tussen de Pachters- en Schoutendreef samen verse groenten kweken, verrees in 2022 het Boerendorp in het Zuiderpark waar vrijwilligers voedsel kweken en werd eind vorig jaar een groenstrook aan de Sara Burgerhartweg in Moerwijk voorzien van fruitbomen en bloemen.