Emma Heesters en Wolter Kroes treden op tijdens Vlaggetjesdag

10 May 2024, 10:56 uur
Den Haag & Regio
mainImage
PR

Tijdens de viering van Vlaggetjesdag op zaterdag 22 juni zijn er bij de 2e haven van Scheveningen onder meer optredens van Emma Heesters (foto boven) en Wolter Kroes o.l.v. Captain Midnight Band. Met het jaarlijkse evenement wordt de komst van de nieuwe Hollandse haring gevierd.

Het podiumprogramma start rond 10.00 uur een duurt tot 19.00 uur. Op het programma staan verder onder meer optredens van Juf Roos, Helemaal Top XXL, Haags Plagiaat, Ragmob, Shantykoor Scheveningen, Schevenings Vissersvrouwenkoor en Kindertheaterkoor De Zeesterren.

Tijdens Vlaggetjesdag is er rond de haven uiteraard nog veel meer te zien en te beleven, zoals admiraalvaren, oud-hollandse kinderspelen, taptoe, oude ambachten, een vlootschouw en meer.

Op de avond voor Vlaggetjesdag is er weer een grote Sing Along. Vanaf 19.30 uur treden de Sing Along All Stars op bij de 2e haven van Scheveningen. Onder leiding van dirigent Gregor Bak, bandleider Jan Rooymans en ondersteunende zang van het YMCA Popkoor en Projectkoor kan iedereen anderhalf uur lang meezingen met bekende nummers.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: PR.

Geschiedenis

Aan Vlaggetjesdag gaat een lange geschiedenis vooraf. Maar de feestelijkheden rond het begin van de haringvisserij zijn echter nog niet zo oud. Vanaf 1947 heeft Vlaggetjesdag pas een officiële betekenis gekregen. In 1950 werd het Comité Vlaggetjesdag opgericht dat sindsdien de organisatie van Vlaggetjesdag in handen heeft.

Voorafgaand aan Vlaggetjesdag is op dinsdag 18 juni de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. De opbrengst gaat dit jaar naar de Nederlandse Hersenbank. Een dag later, dus vanaf woensdag 19 juni, is de Hollandse Nieuwe weer overal te koop.