Expositie in het kader van vijftig jaar Grafische Werkplaats, Den Haag

11 May 2024, 16:07 uur
Den Haag & Regio
mainImage
PR

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de Grafische Werkplaats Den Haag werd opgericht. Een groep kunstenaars kraakte toen het pand waar de werkplaats nog steeds is gevestigd. Het festival Analog 74-24 viert dit feit en kijkt vooruit met een uitgebreid programma rond activisme en community.

In Design Museum Dedel aan de Prinsegracht in Den Haag is tijdens het festival de expositie Grafische Werkplaats Moet Blijven! te zien, met affiches van de protestactie (2012) tegen het wegbezuinigen van de werkplaats.

In 2012 kwam de gemeente met een bezuinigingsplan voor de kunstensector, waardoor de Grafische Werkplaats haar deuren zou moeten sluiten. Zo’n vijftig kunstenaars en vormgevers kwamen in actie tegen deze plannen. Ruim 1.000 affiches in 55 variaties - allemaal op A2-formaat gezeefdrukt in de werkplaats - werden verspreid door de stad, met de boodschap dat de Grafische Werkplaats een cruciale voorziening is voor beeldend kunstenaars en vormgevers uit Zuid-Holland.

De affiches waren niet alleen in de openbare ruimte te zien maar ook in tentoonstellingen in de Grafische Werkplaats en de Haagse Kunstkring. Van iedere exposant werd naast diens affiche ook een autonoom werk geëxposeerd om de relatie tussen toegepast en vrij werk te benadrukken. Met deze manifestaties en exposities is het de kunstenaars gelukt de gemeente te overtuigen. De Grafische Werkplaats kon voortbestaan.
 
In Design Museum Dedel is nu een selectie te zien van deze affiches, die zo’n belangrijke rol hebben gespeeld in de recente geschiedenis van de Grafische Werkplaats. De affiches laten zien hoe de activistische geest en het gevoel van verbondenheid onder gebruikers van de werkplaats sinds de oprichting in 1974 altijd is blijven voortleven. Met werk van o.a. Zeloot, Weitenberg, Pat Andrea, Wendy Wenders, G.J. de Rook, Ilja Walraven, Ton Martens en vele anderen.