Extinction Rebellion blokkeert filiaal Rabobank in Den Haag

10 May 2024, 16:42 uur
Den Haag & Regio
mainImage
XR

Rond het middaguur heeft Extinction Rebellion de ingang van de Rabobank aan de Bezuidenhoutseweg geblokkeerd. De groep activisten wil zo aandacht vragen voor de rol van de bank in de klimaatcrisis en in milieuproblematiek. 

Een deel van de activisten heeft zich in het pand vastgeketend, verkleed als boerderijdieren. “Een meerderheid van de Nederlanders is tegen intensieve veeteelt”, zegt een woordvoerder van XR. “De Rabobank heeft dit jarenlang gestimuleerd, maar neemt nu onvoldoende haar verantwoordelijkheid.” 

Voor de bank staan ook activisten in bijenpak met spandoeken. “Door monocultuur in de landbouw en het gebruik van landbouwgif neemt de bijenpopulatie drastisch af. Als de Rabobank om de planeet geeft, moeten ze nu vol inzetten op duurzame, biologische landbouw, en boeren de mogelijkheid geven die transitie te maken.” 

De actie is onderdeel van een grotere campagne in meerdere steden door Nederland. Extinction Rebellion Nederland eist hiermee dat de bank stopt het het investeren in landbouwgif en kunstmest, dat het geen nieuwe leningen verstrekt aan de intensieve veehouderij en dat de bank betaald voor de schade die hun beleid mede heeft veroorzaakt.