Extinction Rebellion hangt nep-posters van de Belastingdienst op

1 March 2024, 12:27 uur
Den Haag & Regio
mainImage
XR

Vanaf vandaag doet Nederland belastingaangifte. Daarom vervangt actiegroep Extinction Rebellion (XR) in twaalf steden, waaronder Den Haag en Rijswijk, honderden ABRI-posters in bus- en tramhokjes door nep-posters van de Belastingdienst.

XR wil zo de belastingbetalers erop wijzen "dat zij ongewenst betrokken zijn bij de verstrekking van fossiele subsidies". De actiegroep zegt dat de grote, vervuilende bedrijven amper belasting betalen.

Tussen kerst en oud en nieuw voerde XR een soortgelijke actie door, zogenaamd namens Shell, KLM en Tata Steel, bedankkaartjes te verspreiden om Nederlanders te bedanken voor de fossiele subsidies.

"De grote bedrijven krijgen tussen de 40 en 47 miljard euro aan belastingkortingen cadeau, gemiddeld 5,000 euro per belastingbetaler. Zo houden zij wél de miljardenwinst, maar niet de lasten. Leuker kunnen we het niet maken, wel oneerlijker", aldus woordvoerder Joost Thus.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: XR.

Onthutst

"Veel mensen waren onthutst dat grote winstgevende bedrijven gigantische kortingen krijgen", zegt Thus. "Met deze actie laten we de belastingbetalers opnieuw weten dat de fossiele subsidies ook aan hun portemonnee verbonden zijn. De overheid loopt door het verlenen van al deze kortingen tientallen miljarden mis die ook geïnvesteerd zouden kunnen worden in bijvoorbeeld het isoleren van alle woningen, het verbeteren van het openbaar vervoer of het oplossen van de woningnood."