Extinction Rebellion spant kort geding aan over inzet waterkanon

25 September 2023, 09:34 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Actiegroep Extinction Rebellion (XR) spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat over de inzet van waterkanonnen tijdens de dagelijkse blokkadeacties op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag. XR wil dat de rechter het gebruik per direct verbiedt.

"In tegenspraak met burgemeester Van Zanen's eerdere uitspraak dat de waterkanonnen op de laagste stand worden ingezet, gebruikt de politie sinds zondag 10 september de sterke straal", zegt advocaat Willem Jebbink. "De inzet van waterkanonnen tegen vreedzame demonstranten is volstrekt onnodig en disproportioneel. Vanuit hen is geen sprake van een bedreigende of gevaarlijke situatie. Zij zijn volstrekt vreedzaam."

"Waterkanonnen zijn geweldsmiddelen en maken inmiddels slachtoffers. Demonstranten worden over het wegdek gespoten en lopen blauwe plekken op door de kracht van de straal. Afgelopen zaterdag stond het waterkanon zo hard dat demonstranten tassen moesten gebruiken om hun nieren te beschermen. De overheid moet burgers die vreedzaam hun mening uiten beschermen. Niet hen met nodeloos geweld te lijf gaan”, aldus de advocaat.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: ANP

Amnesty International

Het kort geding volgt op een sommatiebrief die de advocaat afgelopen vrijdag namens XR heeft verstuurd. Daar werd door de Nederlandse staat geen gehoor aan gegeven. Zaterdag werd het waterkanon opnieuw gebruikt. Zondag werden de demonstraten direct van de weg gehaald, zonder dat eerst het waterkanon was ingezet.

Eerder uitte ook Amnesty International Nederland kritiek op de inzet van waterkanonnen. "De politie zegt dit geweldsmiddel in te zetten om mensen te verspreiden. In de praktijk pakt dit echter anders uit. Op het moment dat een geweldsmiddel niet geschikt is, mag het niet gebruikt worden. De overweging om dan maar een hardere sproeistand te gebruiken, is uit den boze. Dit kan leiden tot (serieus) lichamelijk letsel en mag niet worden gebruikt tegen vreedzame demonstranten. Daarmee kan het gebruik van het waterkanon moeilijk anders gezien worden dan een vorm van afschrikking."