FOTO'S: Nieuw ontwerp voor Hobbemaplein in Den Haag gepresenteerd

5 December 2023, 10:14 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Mairan Sewtahal (X)

Het Hobbemaplein en de Hobbemastraat worden de komende jaren vernieuwd. Maandag werden de nieuwe ontwerpen voor het gebied gepresenteerd aan bewoners en ondernemers in de omgeving.

Er rijden veel auto’s over het Hobbemaplein en dat is niet veilig voor fietsers. Daarom wil de gemeente het plein en de Hobbemastraat veiliger en een mooiere plek maken. Hiervoor had de gemeente twee ontwerpen gemaakt, waarop omwonenden en ondernemers uit de buurt konden reageren. De gemeente heeft deze reacties verwerkt in een nieuw ontwerp.

De tramhaltes 6, 11 en 12 worden bij de bibliotheek geplaatst. De bushaltes voor lijn 25 komen op het Hobbemaplein aan de kant van de Kempstraat. Buslijn 25 rijdt niet meer via de Ruysdaelstraat, maar via de Vaillantlaan en Hobbemastraat. De wijk uitrijden met de auto zal nog steeds via het Hobbemaplein gaan. Maar de wijk inrijden voor auto's wordt veranderd. Dat kan na de herinrichting alleen nog vanaf de Heemstraat rechtsaf naar de Hobbemastraat. De Ruysdaelstraat wordt voor het autoverkeer ‘losgekoppeld’ van het Hobbemaplein.

Tekst gaat door onder illustratie.

Illustraties: Gemeente Den Haag

Vergroening

Het Hobbemaplein wordt in de nieuwe plannen flink vergroend. Er komt meer verblijfsruimte met gezellige zitelementen en er komen veilige looproutes. In het hele werkgebied zullen ongeveer 40 parkeerplekken verdwijnen. Er worden ongeveer 20 nieuwe bomen geplaatst op de Hobbemastraat en ongeveer 40 nieuwe bomen op en rondom het Hobbemaplein. Er moeten ook bomen worden gekapt; 12 bomen worden verwijderd, waarvan er 4 worden herplaatst.