Gemeente Den Haag: wees voorzichtig met zwemmen in zee

12 August 2021, 11:01 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

De gemeente Den Haag waarschuwt mensen die met het mooie weer in zee gaan zwemmen om dat voorzichtig te doen. "Bereid je goed voor en maak er een veilige stranddag van. Afkoelen en zwemmen in zee is heerlijk, maar ook met mooi weer is de zee niet zonder gevaren. Kijk naar de strandvlaggen en volg de aanwijzingen van de lifeguards op", meldt de gemeente op Twitter. Het wordt deze donderdag volop zomerweer, met veel zon en een middagtemperatuur die oploopt naar 27 graden.

Vorig jaar kwamen langs de Nederlandse kust tientallen badgasten in de problemen door sterke stromingen en muien. In Julianadorp (Noord-Holland) verdronk een Poolse man nadat hij drie kinderen uit het water had gered. Een Haagse tiener verdronk in zee bij Monster.

Een mui is een geul die loodrecht op het strand staat waardoor water met veel kracht naar zee stroomt. Wie daarin terechtkomt, kan er niet tegenin zwemmen. De enige remedie is je laten meevoeren en als de stroming minder krachtig wordt, schuin wegzwemmen en met een boog terug naar het strand gaan.

Op de populaire stranden staan gekleurde vlaggen die aangeven of het veilig is om in zee te zwemmen. Een gele vlag wijst op gevaar, bij een rode vlag is zwemmen verboden.


Door: ANP