Gemeente gaat 90 Oekraïense vluchtelingen opvangen aan Maanweg

1 April 2024, 09:55 uur
Den Haag & Regio
mainImage

De gemeente Den Haag gaat in een leegstaand pand aan de Maanweg in de Binckhorst negentig Oekraïense vluchtelingen opvangen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft hiertoe besloten omdat er dringend behoefte is aan opvanglocaties voor Oekraïense ontheemden, de landelijke opvang zit al helemaal vol. In Den Haag is er een groeiende wachtlijst voor Oekraïners die moeten uitstromen uit de Haagse particuliere opvang. Er staan nu ongeveer 200 mensen op de wachtlijst.

"We zijn voortdurend op zoek zijn naar nieuwe locaties die geschikt zijn voor de opvang van deze doelgroep", schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. "Het huidige aantal opvangplekken zal zonder de inzet van nieuwe locaties teruglopen." Het college vindt ook dat Den Haag als stad van Vrede en Recht "een verantwoordelijkheid heeft om bij te dragen aan een oplossing voor dit vraagstuk".

De locatie Maanweg 20 betreft een leegstaand pand, dat in gemeentelijk bezit is en beschikbaar is tot 2027. Na verbouwing kunnen er ongeveer 90 personen worden gehuisvest. De verwachting is dat het pand in het najaar gereed is voor gebruik. Om het gebouw gereed te maken voor de opvang is een investering nodig van 780.000 euro. Deze kosten worden volledig vergoed door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

HTM-kaart

De Oekraïense ontheemden die op de Maanweg worden opgevangen verblijven nu al in een gemeentelijke of particuliere opvanglocaties in Den Haag. Volwassenen kunnen hun huidige werkzaamheden vanuit de nieuwe locatie blijven uitvoeren. Bij plaatsing van gezinnen met kinderen wordt goed gekeken naar de afstand tot school en opvang. Indien dit verder dan 2,5 kilometer is, wordt een HTM-kaart beschikbaar gesteld aan de kinderen en een begeleider.

Op de nieuwe opvanglocatie aan de Maanweg zal dagelijks begeleiding aanwezig zijn als eerste aanspreekpunt. Zij zorgen ervoor dat de locatie schoon, heel en veilig blijft. De parkeerplaats wordt afgesloten om hangjongeren te weren. "Op deze manier is de locatie beter te handhaven en voorkomen we overlast en vervuiling", aldus het college.

De bewoners worden - indien nodig - geholpen aan dagbesteding, bijvoorbeeld (vrijwilligers)werk, taallessen of sport. Vanuit de gemeente zal een locatiemanager betrokken zijn, die zorgt voor verbinding met het stadsdeel, ondersteuning vanuit gemeentelijke diensten en de wijkagent.

Inloopbijeenkomst

"De opvang op verschillende locaties in de Binckhorst verlopen vooralsnog naar tevredenheid van alle betrokkenen", schrijft het college aan de gemeenteraad. "Desondanks vinden we het belangrijk om bij te dragen aan de leefbaarheid van dit gebied. Gezien de toename van het aantal nieuwkomers in de Binckhorst willen we actief bijdragen aan de leefbaarheid in dit gebied. Daarom zetten we in op een opbouwwerker die zich inzet voor de leefbaarheid en zorgt dat de nieuwe bewoners goed landen in de wijken. De opbouwwerker werkt nauw samen met het stadsdeelkantoor."

Omwonenden worden zo snel mogelijk per brief geïnformeerd en uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst.