Gemeente gaat uit van ‘coronaverkiezingen’ in maart

28 October 2021, 15:32 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Quick twitter

De gemeente Den Haag is al druk bezig met de voorbereidingen van de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart 2022.

Voor de zekerheid wordt daarbij wederom rekening gehouden met het coronavirus en de daarvoor ingestelde Tijdelijke wet verkiezingen covid-19. De Minister van Binnenlandse Zaken heeft deze wet verlengd tot in ieder geval 1 januari 2022.

Burgemeester Jan van Zanen schrijft nu in een brief aan de gemeenteraad dat er niet kan worden gewacht met de verdere voorbereidingen tot duidelijk is of de tijdelijke wet na 1 januari nogmaals verlengd wordt of welke coronamaatregelen er tijdens de verkiezingen in Nederland gelden.

“Derhalve gaat het college in de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen uit van een ‘coronaverkiezing’. Mocht later blijken dat de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 niet wordt verlengd, of niet alle onderdelen uit de wet hoeven worden toegepast, dan kan de gemeente desbetreffende coronamaatregelen afschalen.”

De mogelijkheid voor kiesgerechtigden van 70 jaar en ouder om per brief te stemmen wordt in 2022 geschrapt. Het aantal volmachten wordt teruggebracht naar 2, in plaats van 3. Vervroegd stemmen op maandag en dinsdag blijft bestaan. De stembureaus gaan open van 07.30 uur tot 21.00 uur.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 zijn naar verwachting meer dan 420.000 inwoners van Den Haag kiesgerechtigd. Zij kunnen op de maandag en dinsdag terecht bij 48 vervroegd stembureaus en op de woensdag bij 275 stembureaus in Den Haag.