Gemeenteraad stemt tegen aanschuiven De Mos bij coalitie

25 May 2023, 14:35 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad stemt tegen het 'aanschuiven' van de partij Hart voor Den Haag bij de huidige coalitie van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA. Alleen Hart voor Den Haag en Forum voor Democratie waren hiervoor.

De grootste partij in de raad, Hart voor Den Haag, zit in de oppositie, maar wil terug in het college nu oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui door de rechter zijn vrijgesproken van corruptie.

De coalitiepartijen zien dat om uiteenlopende redenen niet zitten. D66 vindt het onwenselijk om de bestaande coalitie open te breken, en ook de VVD wil de afspraken met de andere coalitiepartijen niet overboord gooien. GroenLinks en PvdA zeggen dat de inhoudelijke verschillen tussen hen en Hart voor Den Haag te groot zijn, en het CDA heeft kritiek op De Mos.

Tekst gaat door onder foto.

Gespreksleider

Een meerderheid van de raad was donderdagochtend wel voor een motie waarin werd opgeroepen een gespreksleider aan te stellen om te praten over de onderlinge verhoudingen en de samenstelling van de coalitie. Alleen GroenLinks, PvdA en de Haagse Stadspartij stemden tegen.

De leden van de gemeenteraad steunden wel gezamenlijk een motie waarin het het kabinet wordt opgeroepen om snel met wetgeving te komen voor lokale regels over partijdonaties.

Tekst gaat door onder foto.

Hoger beroep

De Mos en fractiegenoot Rachid Guernaoui waren van 2018 tot 2019 wethouder in Den Haag. Het Openbaar Ministerie dacht dat ze bevriende ondernemers hadden geholpen in ruil voor donaties aan de partij. Vanwege de verdenkingen werd de partij uit de coalitie gezet. Vorige maand werden De Mos en Guernaoui volledig vrijgesproken van de corruptie, net als alle andere verdachten. Het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan om te voorkomen dat de termijn daarvoor verloopt, maar weet nog niet of het de vrijspraken echt aanvecht.