Genomineerden Piket Kunstprijzen bekend

14 September 2021, 11:34 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Wisse van de Guchte

De negen genomineerden voor de Piket Kunstprijzen, een Haagse prijs voor jonge, professionele kunstenaars die een binding hebben met onze stad, zijn dinsdag bekendgemaakt.

Sam Hersbach, Isa van Lier en Narges Mohammadi sleepten een nominatie in de wacht in de categorie Schilderkunst. Poernima Gobardhan, Katarina van den Wouwer en Goda Žukauskaitė maken kans op een prijs in de categorie Dans. Lars Brinkman, Koen Verheijden en Emma Vermeulen zijn genomineerd op in de categorie Toneel.

“Iedereen snakt naar het moment dat alles weer ‘normaal’ wordt”, zegt juryvoorzitter Winnie Sorgdrager. “Hoewel, zoals vóór corona wordt het waarschijnlijk niet. In elk geval niet meteen. Daarom is het zo goed dat de Piket Kunstprijzen een erkenning zijn van wat er is en een aanmoediging voor wat er hopelijk weer komen gaat.”

Op maandag 22 november worden de drie winnaars per discipline bekendgemaakt in de Lourdeskerk in Scheveningen onder voorbehoud van eventuele coronamaatregelen. Zij ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en een award, een bronzen pluim, gemaakt door kunstenaar Yke Prins. “De winnaars kunnen zo, heel simpel gezegd, zichzelf een pluim geven”, zegt de Haagse kunstenaar over de award.

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie veelbelovende, professionele kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs.