Dagblad070 | "Goed horecaklimaat, aantrekkelijke stad en werkgelegenheid"
mainImage

"Goed horecaklimaat, aantrekkelijke stad en werkgelegenheid"

Extra ruimte voor de horeca
10 mei 2021, 16:02 uur
Den Haag & Regio

De komende drie jaar wordt de ruimte voor horeca in de hele stad op een aantal plaatsen uitgebreid maar soms ook beperkt waardoor er een beter evenwicht ontstaat in het aanbod en in de verspreiding. Er komen bijvoorbeeld extra mogelijkheden om daghoreca te openen die zich richt op klanten uit de eigen wijk en op plaatsen waar de inwoners van Den Haag graag buiten recreëren, zoals parken en landgoederen, recreatiegebieden, pleinen en speeltuinen.

In de hoofdwinkelstructuur worden enkele pleinen aangewezen waar naast de bestaande daghoreca uitbreiding naar middelzware horeca, met openingstijden tot 02.00/02.30 uur mogelijk wordt om zo bij voldoende draagvlak de levendigheid te versterken en de verblijfsduur te verlengen, Op plaatsen waar binnenkort grote veranderingen zijn aangekondigd komt voor de korte termijn ruimte voor tijdelijke vernieuwende en avontuurlijke horecaconcepten (pop-ups). De gemeente kijkt met een positieve houding naar nieuwe horeca-initiatieven maar in alle gevallen wordt er nog steeds eerst getoetst aan het bestemmingsplan en het daarin beschreven maximaal aantal toegestane zaken in het betreffende gebied. Daarnaast bewaakt de gemeente de balans tussen de belangen van de horecaondernemers en de bewoners . Hiervoor wordt een voorstel ontwikkeld om het aantal horecacategorieën uit te breiden, zodat beter gestuurd kan worden op gewenste ontwikkelingen.

Wethouder Saskia Bruines (Economie) kijkt met de gepresenteerde plannen al verder dan de komende maanden. ‘Net als veel andere economische sectoren is ook de horeca getroffen door de maatregelen die de landelijke overheid heeft moeten nemen om de verspreiding van het corona virus te beperken; van grote periodes helemaal gesloten, met in een aantal gevallen de mogelijkheid om met (nieuwe) take away arrangementen te werken tot periodes van deels open, bijv. terrassen of met een beperkt aantal gasten. Ik ben onder de indruk van de veerkracht en de creativiteit die ik bij de ondernemers zie en snap heel goed dat ze staan te popelen om weer op hun eigen manier aan de slag te kunnen. Het is nog onduidelijk wat de langere termijn gevolgen voor de Haagse horeca zijn maar al wel duidelijk is het effect op de werkgelegenheid. In ieder geval is het belangrijk om nu die acties in gang te zetten die de horeca de mogelijkheden geeft om in de post-corona tijd te herstellen, te bestendigen en eventueel ook te groeien.’

https://denhaag.raadsinformatie.nl/modules/13/Overige bestuurlijke stukken/665465 


Foto: ANP