Grootouders voor het klimaat werpen steen in Hofvijver

21 May 2021, 16:24 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Donderdag gooiden bezorgde Grootouders voor het Klimaat een grote symbolische steen in de Hofvijver. Zij vinden dat versnelling van de klimaatbescherming niet kan wachten tot de politiek is uitgeformeerd, en vragen de politiek om direct aan de slag te gaan met het 10-puntenplan dat zij in aanloop naar de verkiezingen hebben aangeboden.

“In de normaal zo gladde Hofvijver ontstaan rimpelingen door de steen. Die symboliseren de kleine ongemakken die we nu zien door klimaatverandering. Als we nu te weinig actie ondernemen, krijgen onze kleinkinderen straks onvermijdelijk te maken met hogere golven,” aldus Philip Beekman, bezorgde Grootouder voor het Klimaat.

De Grootouders komen in actie omdat de aanpak van het klimaatprobleem te traag verloopt. Overal, maar zeker ook in Nederland. De politiek sluit in laag tempo de rijen in plaats van snel aan de gang te gaan met de belangrijkste zaken: het vertrouwen van de bevolking herwinnen, groen herstel na de coronacrisis en een voortvarende aanpak van het klimaatprobleem. Niet alleen in beleid, maar vooral ook in actie. De tijd tikt verder, terwijl de aarde niet wacht.

Philip Beekman, Grootouder voor het Klimaat: “De gladde vijver staat symbool voor de traagheid waarmee de uitvoering van het klimaatakkoord op gang komt. De rimpeling die het gladde water van de vijver verstoort, staat symbool voor de kleine ongemakken die we nu zien van de klimaatveranderingen, maar die ongetwijfeld zullen worden gevolgd door hogere golven, zeker als we te weinig actie nemen. Met de steen in de vijver roepen we op om snel een grote beweging op gang te brengen en zo in de volgende paar jaar het tempo van broeikasgasreductie minstens te verdubbelen.”

Tijdens de afgelopen verkiezingsperiode maakten de grootouders een plan met de 10 belangrijkste punten die de politiek zou moeten realiseren om het Klimaatakkoord te halen. Dit plan is aangeboden aan de Tweede Kamer en de formateurs. Volgens de Grootouders voor het Klimaat is de politiek nu aan zet, en roepen zij hen op om onmiddellijk te starten en niet te wachten tot het september is.