Haagse politie schatte sfeer en aantal demonstranten goed in

5 November 2020, 09:44 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

De politie-eenheid Den Haag heeft voor de antiracisme demonstratie op 2 juni op het Malieveld zowel de sfeer als het aantal te verwachten demonstranten goed ingeschat. Waar de politie rekende op tussen de 2000 en 5000 mensen, kwamen er 2500. Voor dat aantal demonstranten waren voldoende agenten gereserveerd, zo blijkt uit een onderzoek door de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) naar drie antiracisme demonstraties in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

Uit het rapport ‘Demonstraties in coronatijd’ blijkt ook dat de plaats van de demonstratie in Den Haag goed uitpakte. Er was voldoende ruimte zodat demonstranten zich aan de 1,5 meterafstandregel konden houden. De onderzoekers concluderen ook dat de ME 'op afstand' aanwezig was en bleef. 

De Inspectie JenV onderzocht de drie betogingen vanwege het verschil in hun verloop. Zij wilde weten hoe de politie-eenheden hebben gehandeld en waarom. Waar in Den Haag dus alles binnen de coronaregels verliep en ingrijpen niet nodig was, stonden in Amsterdam betogers op een kluitje maar trad de politie heel bewust niet op en was er in Rotterdam onvoldoende plaats en beëindigde de politie de demonstratie.

De onderzoekers geven aan dat alle eenheden weinig tijd hadden om vooraf informatie te verzamelen. Wel volgden agenten socialmediakanalen als Facebook en Twitter, maar daaruit kwam slechts beperkte informatie voort.  Verder bleek het moeilijk te bepalen hoe groot de invloed was van het opheffen van diverse coronamaatregelen voorafgaand aan de demonstraties en welk effect influencers hadden op de opkomst, zeker in Amsterdam.