Haagse reacties op overlijden oud-wethouder Adri Duivesteijn

17 March 2023, 16:45 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

Politici in de Haagse gemeenteraad en het Haagse stadsbestuur reageren op social media met verdriet op het overlijden van oud-wethouder Adri Duivesteijn.

PvdA-wethouder Martijn Balster: "Van jochie uit de Schilderswijk tot groots wethouderssocialist. De man van bouwen voor de buurt. De stadsvernieuwing als culturele activiteit. Een doener, een denker, visionair, een knokker. Adri is niet meer. We gaan hem enorm missen."

D66-wethouder Robert van Asten: "Bedroefd om het overlijden van Adri Duijvesteijn. Onze stad verliest een van haar grootste vormgevers. Van Schilderswijk tot Spui; zijn visie op de stad en hart voor de Hagenaars & Hagenezen beklijven."

Fractievoorzitter Janneke Holman van de PvdA: "Wat een ontzettend verdrietig nieuws. Adri Duivesteijn is zo ontzettend belangrijk geweest voor Den Haag. Iemand om tegenop te kijken en om van te leren: activisme, visie, bevlogenheid én een doener. We gaan hem missen."

Fractievoorzitter Richard de Mos (Hart voor Den Haag): "Beste Adri, we hebben met enige regelmaat gesproken over onze ideeën voor de stad waar wij beiden zo van houden. Dat heb ik erg gewaardeerd. Dat je nu na je jarenlange gevecht je rust moge vinden."

Voormalig raadslid en wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij): "Verdrietig nieuws. Adri zat nog vol met ideeën en passie voor zelfbeschikking in de volkshuisvesting, en hij was nog erg begaan met de ontwikkeling van de stad. Dag inspirator en sociale strijder, ik zal je missen."

Raadslid Rutger de Ridder (VVD): "Een groot bestuurder is niet meer. Adri Duivesteijn heeft veel voor Den Haag betekend. Een man die met zijn visie de stad wilde hervormen. Zijn politieke drive zou voor ieder lokaal politicus een voorbeeld moeten zijn."

Fractievoorzitter Maarten de Vuyst van GroenLinks: "Verdrietig nieuws! Adri heeft veel gedaan voor Den Haag en haar inwoners. Het was een man met een groot sociaal hart. Hij zal enorm gemist worden!"

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Liesbeth Janson (CC BY 3.0).

Landelijke politiek

Ook vanuit de landelijke politiek wordt gereageerd op het overlijden van het voormalige eerste- en Tweede Kamerlid. Zo schrijft minister-president Mark Rutte (VVD): "Bij het verdrietige nieuws van het overlijden van Adri Duivesteijn denk ik terug aan een volbloed sociaal-democraat met een groot en warm hart voor volkshuisvesting en zorg. Zijn nabestaanden en partijgenoten verliezen een karaktervol en betrokken mens. Ik wens hen veel sterkte."

Voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA): "Geen afscheid valt me zo zwaar als dat van mijn dierbare vriend Adri Duivesteijn. Adri was mijn maatje, steun en toeverlaat. Hij bewees dat idealen, moed en integriteit bestaan in de politiek. Dit land mag trots zijn op de ‘Duif uit de Schilderswijk’. Rust zacht, lieve vriend."

PvdA-Eerste Kamerlid Mei Li Vos: "Adri Duivesteijn is er niet meer. Die warme, koppige en slimme sociaaldemocraat. Als senator liet hij zien hoe je wetten toetst. Of ze rechtvaardig en uitvoerbaar zijn. Tot het laatst was hij betrokken, die lieve linkse man."

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver in de Tweede Kamer: "Een icoon voor de sociaaldemocratie en de volkshuisvesting is niet meer. Adri Duivesteijn was een scherp redenaar met een onfeilbaar politiek en moreel kompas."