Haagse wethouder weg om fiasco met banenproject

13 September 2021, 18:11 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

De functie van wethouder Sociale zaken, Integratie, Stadsdelen, Armoedebestrijding en Maatschappelijke opvang in Den Haag is vrij: wethouder Bert van Alphen (GroenLinks) is afgetreden. Na de publicatie van een vernietigend rapport van Bureau Berenschot over de Energieacademie zat er niets anders op. De academie had mensen aan het werk moeten helpen, maar dit werd een fiasco en een faillissement was het gevolg.

Het kwam er namelijk in werkelijkheid op neer, dat er meer geld werd uitgegeven dan er binnen kwam. Werkloze ongediplomeerde jongeren hadden aan een baan moeten worden geholpen met een opleiding in de bouw en energievoorziening. Dat is faliekant mislukt en de wethouder is daarvoor verantwoordelijk gehouden. Zo voelt Van Alphen zelf dat ook.

Volgens het rapport lag de fout echter zeker niet alleen bij de wethouder. Opvallend was het gebrek aan zakelijkheid: er werd meer uitgegeven dan begroot, een fatsoenlijke administratie ontbrak, contracten waren onduidelijk en onderling kon men binnen de academie ook niet door één deur, waardoor fatsoenlijk overleg niet meer mogelijk was.

Ondanks een bijdrage van de gemeente van 1,1 miljoen euro heeft niemand van de 650 kandidaten die zich hadden aangemeld een diploma gekregen. Slechts enkele tientallen hebben de academie van binnen gezien.

Groenlinks - de partij van Van Alphen - heeft begrip voor zijn vertrek, maar betreurt het, omdat hij veel zou hebben bereikt in het bestrijden van armoede, het zoeken naar een oplossing voor dak- en thuislozen en de aanpak van de schulden bij veel bewoners. “Het is ontzettend jammer voor onze stad dat hij heeft besloten dit goede werk niet voort te zetten”, aldus afdelingsvoorzitter Liesbeth Hofs. Het is nog niet duidelijk wie de functie van de wethouder verder gaat waarnemen.


Door: ANP