Historische kasteeltoren Wassenaar biedt uitzicht op skyline Den Haag

12 May 2024, 10:13 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Provincie Zuid-Holland

Kasteel de Wittenburg in Wassenaar is een prachtig uitkijkpunt rijker. Het uit 1901 daterende rijksmonumentale kasteel heeft onlangs de kasteeltoren volledig gerestaureerd en toegankelijk gemaakt. Gedeputeerde Meindert Stolk van de Provincie Zuid-Holland en de Wassenaarse wethouder Ronald Zoutendijk hebben in bijzijn van kasteeldirecteur Ralf Meppelder en een groot aantal genodigden de toren feestelijk geopend.

Ook het omliggende terrein wordt mede dankzij subsidie van de provincie teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat. De tuinen én hun zichtlijnen worden hersteld en toegankelijk gemaakt voor wandelaars en fietsers. De vijverkade is gerepareerd en het kasteelplein wordt opnieuw ingericht. Gemeente Wassenaar herstelt het naastgelegen parkbos en verbindt deze weer met het kasteel, zodat het oorspronkelijke landgoed weer één geheel is.

Meindert Stolk: “De provincie vindt het belangrijk dat kastelen, landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland behouden blijven en zoveel mogelijk toegankelijk zijn voor iedereen. De relatie tussen het huis, het park en de omgeving is daarbij uniek. Nog steeds kunnen wij in de overvolle Randstad de drukke stad ontvluchten en ons erfgoed beleven in deze groene oases van Hollands Buiten, zoals onze erfgoedtafel Landgoederenzone het gebied noemt. De provincie draagt er dan ook graag aan bij om dit mogelijk te blijven maken.”

Hoogste punt van Wassenaar

Op de bovenste etage van de kasteeltoren bevind je je op één van de hoogste punten van Wassenaar. Mede door de hier geplaatste verrekijker heb je een schitterend uitzicht. De bouw van de toren kent een bijzonder verhaal. Toen deze helemaal klaar was, is er nog een verdieping tussen gezet omdat de toenmalige opdrachtgever hem toch niet hoog genoeg vond. In de Tweede Wereldoorlog is Kasteel de Wittenburg door de bezetter gevorderd. Sporen uit deze tijd zijn nog altijd aanwezig in de toren.

Kasteeldirecteur Ralf Meppelder: “De toren wordt nu al bezocht door nieuwsgierige gasten. Het zijn in totaal vijf trappen op en dan ben je op ruim 45 meter hoogte. Je hebt dan ook een prachtig uitzicht over de bossen en landgoederen van Wassenaar en de skyline van Den Haag. Met de opening van de toren willen we de rondleidingen door het kasteel meer attractief maken voor bezoekers.”

Dag van het kasteel

Tweede Pinksterdag is de landelijke Dag van het Kasteel. Kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in Zuid-Holland, waaronder Kasteel de Wittenburg, openen dan hun deuren.