HMC Westeinde opent Kinderplein voor kindvriendelijke spoedzorg

11 May 2024, 12:20 uur
Den Haag & Regio
mainImage
HMC

Kinderen die in het HMC Westeinde spoedzorg nodig hebben, kunnen vanaf deze maand in veel gevallen terecht op de Kinderafdeling. De wachttijden zijn daar korter dan op de Spoedeisende Hulp, de omgeving is kindvriendelijk en gespecialiseerde kinderverpleegkundigen zorgen voor de opvang en begeleiding. Daardoor verloopt het ziekenhuisbezoek prettiger voor jonge patiënten.

Melden kinderen van 0 tot en met 17 jaar zich op de Spoedeisende Hulp met bijvoorbeeld astma, buikgriep met uitdrogingsverschijnselen of koorts zonder aanwijsbare oorzaak? Dan worden ze voortaan behandeld op de Kinderafdeling in het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum. Daar zijn op het zogenoemde kinderplein twee kamers speciaal ingericht voor spoedzorg. Kinderen die met bijvoorbeeld levensbedreigende verwondingen of breuken terechtkomen in het ziekenhuis, gaan nog wel ‘gewoon’ naar de Spoedeisende Hulp.

Op de vrolijk ingerichte kamers van het kinderplein is alles bij de hand om kinderen de zorg te geven die ze nodig hebben. Er zijn onder meer infusen en monitors aanwezig waarmee onder andere de hartslag kan worden gemeten. Deze hulpmiddelen zijn wel minder zichtbaar dan in andere behandelkamers van het ziekenhuis. De monitor is bijvoorbeeld weggewerkt in een kast.

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: HMC.

Vervelende herinneringen

Kinderen krijgen op de Kinderafdeling spoedzorg van kinderartsen en speciaal hiervoor opgeleide high care kinderverpleegkundigen. Zij geven zorg van hoge kwaliteit in een rustige, vriendelijke omgeving. De kans dat een kind vervelende herinneringen overhoudt aan het ziekenhuisbezoek, is daardoor kleiner.

Niet alleen voor kinderen is het Kinderplein een uitkomst, zegt high care kinderverpleegkundige Sanne Caspers-Kruijer. “Voor mijn collega’s en mij is er meer uitdaging nu we naast de standaard kindzorg ook complexere zorg kunnen geven aan onze patiënten.”