Honderden deelscooters meer in Den Haag dan toegestaan

14 May 2024, 09:11 uur
Den Haag & Regio
mainImage
PR

Deelscooteraanbieders overtreden in 25 gemeenten regels en afspraken door meer scooters te plaatsen dan toegestaan. In totaal gaat het om meer dan 1.100 ongeoorloofde scooters, blijkt uit een analyse van actiegroep Scootervrij.

In Den Haag stonden de meeste ongeoorloofde scooters: 179 meer dan toegestaan door de gemeente. Ook in Amsterdam (159) en Almere (151) plaatsten aanbieders veel te veel scooters. Op landelijk niveau is aanbieder Check koploper met 643 scooters te veel.

De meeste gemeenten stellen een maximum aan het aantal deelscooters, om overlast te voorkomen. “Veel inwoners ergeren zich groen aan de scooters,” zegt Collin Molenaar van Scootervrij. “Maar deelscooteraanbieders willen het liefst op elke straathoek een scooter. Zij lappen regels over het maximumaantal scooters aan hun laars om zoveel mogelijk geld te verdienen.”

Scootervrij analyseerde per gemeente het aantal deelscooters van Check, Felyx en GO Sharing via het Dashboard Deelmobiliteit van CROW. Dit geeft alle deelscooters weer die stilstaan. Scooters die in gebruik zijn worden niet weergegeven op dit dashboard, waardoor het surplus aan deelscooters in werkelijkheid nog hoger zal liggen.