Horecazaken Grote Markt weigeren te controleren op coronapas

14 September 2021, 09:57 uur
Den Haag & Regio
mainImage

De horecazaken op de Grote Markt in Den Haag zijn niet van plan om bezoekers te gaan controleren op een coronapas.

In een bericht op Facebook schrijven de gezamenlijke horecazaken: “De Grote Markt wil het Grote Markt-gevoel behouden, de grens is bereikt, de maat is vol. Bij ons blijft iedereen welkom ook na 25 september.”

Afgelopen weekend lekte uit dat de overheid de 1,5-meterregel wil afschaffen, maar in plaats daarvoor mogen onder meer horecazaken, theaters en bioscopen alleen nog mensen toelaten die gevaccineerd zijn, recent zijn getest of zijn hersteld van corona.

Zaken als De Boterwaag, September, Cremers en Vavoom trekken al jaren een zeer gemêleerd publiek naar de Grote Markt. Premier Mark Rutte is er zelfs vaste klant.

“Yes! de 1,5 meter gaat eraf, ruim 80% gevaccineerd, we kunnen misschien nog ziek worden, maar zijn in elk geval voldoende beschermd en de minderheid die zich niet wil laten prikken neemt zelf het risico”, schrijven de horecabazen op Facebook. “Maar je moet een QR-code laten zien anders kom je er niet in. En dat zit ons helemaal niet lekker. Dat is niet aan ons.”

“Het kan niet zo zijn dat de horeca en de cultuursector worden gebruikt om mensen die zich niet laten prikken tóch dat duwtje in de richting van vaccinatie te geven. En gelukkig doen de meeste mensen het wel, dus we hebben deze maatregel helemaal niet nodig.”