Horrorpoller Escamplaan vanaf volgende maand vervangen door camera's

24 September 2023, 14:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
VR Press

De gemeente Den Haag gaat de komende week verkeerscamera’s ophangen bij de Escamplaan. De camera's komen in de plaats van de pollers bij het HagaZiekenhuis waar de afgelopen jaren al minstens vijftig auto's tegen aan zijn geknald. Vanwege het grote aantal ongelukken staan de pollers al lange tijd naar beneden.

De nieuwe camera’s hebben speciale software waarmee nummerplaten kunnen worden herkend. Auto's die toch doorrijden waar het niet mag, krijgen dan automatisch een boete van 140 euro thuis gestuurd. De gemeente stuurt de eerste maand alleen nog een waarschuwing, zodat mensen kunnen wennen aan de nieuwe situatie.

Het betreft in eerste instantie een pilot voor de duur van twee jaar. OV-bussen en voertuigen van de nood- en hulpdiensten kunnen wel gewoon doorrijden zonder bekeurd te worden.

Komende maandag 25 september wordt begonnen met de werkzaamheden om de pollers op de Haagse Escamplaan te vervangen door camera’s. De werkzaamheden duren naar verwachting twee dagen. Er wordt gewerkt van 07.00 tot 17.00 uur. Tijdens het werk wordt een deel van de weg afgesloten voor verkeer.

Andere locaties

Naast een oplossing voor de situatie aan de Escamplaan, biedt de pilot de gemeente Den Haag de mogelijkheid om ervaringen op te doen met handhaving door middel van camera’s. De lessen worden meegenomen om te kijken of het ophangen van camera’s ook mogelijk is op andere locaties met pollers. Er wordt vooral gekeken naar de effectiviteit van deze vorm van handhaving.