Huh? Het Atrium van het Haagse stadhuis hangt vol met waslijnen

3 June 2024, 15:09 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Atrium Den Haag (Facebook)

Sinds maandag hangen er in het Atrium van het Haagse stadhuis allemaal waslijnen met kledingstukken. Met deze kunstinstallatie wordt aandacht gevraagd voor overlevenden van seksueel geweld in conflictsituaties. Ook op het Lange Voorhout komen waslijnen en kledingstukken te hangen.

Kunstenares Alketa Xhafa Mripa (foto onder) wil met haar kunstinstallatie 'Thinking of You' aandacht vragen voor mensen die in conflictsituaties te maken hebben gehad met seksueel geweld. Haar werk geldt ook als een oproep aan beleidsmakers om actie te ondernemen om dit een halt toe te roepen. De installatie is van 3 tot en met 28 juni te zien in het stadhuis en van 18 tot en met 23 juni ook op het Lange Voorhout. De kledingstsukken aan de waslijnen zijn gedoneerd door overlevenden van seksueel geweld en hun supporters.

Alketa Xhafa Mripa na de oorlog van 1999 in haar geboorteland Kosovo. "Ik gebruik de herstellende kracht van kunst als middel om bewustzijn te creëren. En om overlevenden van seksueel geweld te empoweren en een platform te geven om zich uit te spreken. We moeten iedereen in de samenleving bereiken en alle beschikbare middelen gebruiken om voor eens en altijd een einde te maken aan dit ondraaglijke lijden. 'Thinking of You' naar Den Haag brengen is naast een eerbetoon aan de overlevenden van over de hele wereld ook een oproep aan beleidsmakers om actie te ondernemen.”

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Atrium Den Haag (Facebook).

Stevige vuist

De jurken in de installatie zijn afkomstig uit meer dan twintig landen, waaronder de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Bosnië en Herzegovina en Colombia. Ook de Haagse wethouder Mariëlle Vavier van Internationale zaken en Inclusie heeft een jurk gedoneerd voor de expositie. "Met deze installatie in Den Haag, de stad waar ook het Internationaal Strafhof is gevestigd, vragen we aandacht voor seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes in oorlog- en conflictsituaties. Iets dat een onvoorstelbare en vaak verwoestende invloed heeft op de levens van overlevenden, hun naasten en zelfs hele gemeenschappen. We moeten wereldwijd een stevige vuist maken om deze misdaad tegen de menselijkheid sterk te veroordelen en uit te bannen", aldus Vavier.