mainImage

HvDH en PvdA: Stop samenwerking met advocaten Pels Rijcken

11 november 2021, 14:52 uur
Den Haag & Regio

De partijen Hart voor Den Haag en de PvdA in de gemeenteraad willen dat het stadsbestuur de samenwerking met advocatenkantoor Pels Rijcken opzegt.

In september vorig jaar kwam een grootschalige fraude door notaris Frank Oranje van Pels Rijcken aan het licht. Onder meer de gemeente Den Haag  was daarvan de dupe. De gemeente heeft nog recht op 40.000 euro aan misgelopen rente.

De frauderende advocaat pleegde vlak voor de fraude bekend werd zelfmoord. Hij bleek over een periode van 18 jaar in totaal 11,5 miljoen euro te hebben verduisterd.

“Dat deze man 18 jaar lang onopgemerkt kon frauderen en het zelfs tot bestuursvoorzitter schopte, toont aan dat Pels Rijcken de interne organisatie niet op orde had”, zegt raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag. “Dat plaatst alle zaken waar Pels Rijcken in Den Haag bemoeienis mee had en heeft in een bedenkelijk daglicht.”

Recent bleek ook dat er op het kantoor van de landsadvocaat nog veel andere dingen mis zijn. Er zou sprake zijn van een onveilige werkcultuur waar medewerkers te maken krijgen met discriminatie.

“Dit bedrijf handelt duidelijk naar andere waarden dan die wij belangrijk vinden. Wij als stad van Vrede en Recht waarderen bijvoorbeeld rechtvaardigheid, openheid en gelijke behandeling. Pels Rijcken kan hier na waarschuwingen blijkbaar nog steeds niet naar handelen. Dus moeten we niet meer met ze samenwerken,” aldus fractievoorzitter Mikal Tseggai van de PvdA.

Mensen die willen praten over zelfdoding kunnen terecht bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of www.113.nl.