Ijsballen gooien om plastic te vangen

8 December 2020, 16:40 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Valerie Kuypers

Het is winter, dus het is de tijd van het jaar, maar toch stonden veel mensen vreemd te kijken toen een groep volwassen op de hoek Valkenboskade en Loosduinsekade opeens ijsblokken in de gracht stond te gooien. Het was echter niet (alleen) voor hun plezier dat zij deden, de blokken hebben een belangrijke functie, ze moeten uiteindelijk leiden tot schonere grachten in de stad.

Eelco Bavelaar en Arthur Hagen van Waterbeheer van de gemeente gooiden de ballen om te zien hoe het water stroomt in de Loosduinsevaart. Die blokken zijn daar namelijk ideaal voor. Met de verkregen informatie kunnen zij beter bepalen hoe zij het experiment met een plasticvanger moeten opzetten. De fuik moet namelijk niet zomaar in het water worden gelegd, maar juist op strategische plekken om zo het meeste zwerfafval op te vangen dat door stroming en wind wordt meegenomen. 

De gemeente wil de vanger niet alleen gaan gebruiken omdat zwerfafval in het water onverzorgd oogt, het hoopt zich vaak op in de hoeken van een gracht, maar zeker omdat het afval slecht is voor planten en gevaarlijk en schadelijk voor dieren. Zij eten het op of raken erin verstrikt.

“Watervogels kunnen plastic inslikken waarna het zich ophoopt in hun maag. Het hongergevoel verdwijnt en de dieren gaan dood met een volle maag met plastic. Of ze raken erdoor bekneld. Iedereen kent wel de plaatjes van een eend met plastic om de snavel, hals of poten”, zegt stadsecoloog Martin van den Hoorn op de website hethaagsegroen