Jonge Socialisten sluiten kamerzoekende op in erker partijkantoor

13 March 2022, 11:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage

De Jonge Socialisten Den Haag-Leiden, de jongerenafdeling van de PvdA, gaan maandag op een bijzondere manier actie voeren om aandacht te vragen voor te hoge huren in Den Haag. Van 17.00 uur tot de volgende ochtend om 09.00 uur zal een jongere van de organisatie opgesloten worden in een studentenkamer van 1 kubieke meter. 

"Jongeren zijn vaker aangewezen op het huren van een woning omdat ze nog te weinig vermogen hebben opgebouwd om een huis te kopen”, legt bestuurslid Tilman Müller-Kirsch de actie uit. "De huren in Den Haag zijn echter veel te hoog voor wat je krijgt. Zelf heb ik na heel lang zoeken via een bekende een kamer gevonden waar ik 500 euro per maand voor betaal. Hier passen nog net een bed, bureau en kast in. Veel te duur, maar beter dan niets. Om aandacht te vragen voor mijn situatie en voor de situatie van al mijn leeftijdsgenoten, ga ik maandag in een hok zitten. Iedereen die voorbij loopt krijgt zo een beetje een idee hoe het voelt om op dit moment ‘geluk” te hebben met een kamer."

Müller-Kirsch wordt opgesloten in een erker van het partijkantoor van de PvdA aan de Stationsweg in Den Haag. Via een livestream kan iedereen zien hoe de student bijna een etmaal zal proberen te leven in de krappe ruimte. "Studenten en andere jongeren kunnen geen kant op op de huidige woningmarkt. Dat is onacceptabel. Of om schrijver Floor Kist te citeren: Als er te veel kippen in een kleine ruimte worden gehouden, noemen we dat dierenmishandeling. Als we te veel mensen in een kleine ruimte houden, heet dat ruimtelijke ordening,” aldus Müller-Kirsch.