Kamervragen over Haagse inzet drones bij controle bouwwerken

12 July 2023, 11:30 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

De SP in de Tweede Kamer heeft schriftelijke vragen gesteld over de inzet van drones bij controle van bouwwerken. De gemeente Den Haag maakte vorige maand bekend dat er een proef is gestart om bouwinspecties uit te voeren met een drone.

Tweede Kamerleden Michiel van Nispen en Nicole Temmink vinden het gebruik van drones die met camera’s uitgerust zijn, en nauwelijks hoorbaar en zichtbaar zijn, "een grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer". Ook willen de politici weten of alle benodigde vergunningen en ontheffingen goed zijn geregeld, en of voor elke vlucht een risicoanalyse wordt gemaakt, zoals de wet voorschrijft.

Van Nispen en Temmink wijzen verder op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) waarin staat dat betrokkenen dienen te worden geïnformeerd als zij mogelijk worden gefilmd en dat dit haaks staat op de houding van de gemeente Den Haag die op haar website aangeeft niet verplicht te zijn controles aan te kondigen.

Gecertificeerd bedrijf

De gemeente Den Haag laat weten dat de dronevluchten door een professioneel gecertificeerd bedrijf worden uitgevoerd en dat alle noodzakelijke vergunningen zijn aangevraagd. "De drone maakt alleen foto’s van gebouwen of objecten waar gecontroleerd wordt. Als er toch personen op de foto staan, dan worden deze onherkenbaar gemaakt. Er worden geen bewegende beelden vastgelegd."

De drone gaat gemiddeld één keer per maand één dag langs verschillende plekken door de hele stad. Op de grond staat een piloot die de drone bestuurt, een cameraman/vrouw die de camera bedient en een inspecteur van de gemeente. Zij hebben een live videoverbinding met inspecteurs op het stadhuis. Die kijken mee en geven op afstand aanwijzingen zodat het juiste object wordt bekeken en gefotografeerd.