Kinderen zorgen voor verrassende opstelling Beeldengalerij

20 October 2020, 17:40 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Stroom

Het was een hartekreet van de Haagse Raad van Kinderen die werd opgepakt door kunstcentrum Stroom. 'Houd kunst en cultuur voor iedereen betaalbaar en toegangelijk nu dat allemaal door de coronapandemie zeker voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen onder druk staat.

Gevolg is dat Stroom kinderen betrok bij een nieuwe opstelling van De Beeldengalerij, de openluchtpresentatie in het centrum van belangrijke Nederlandse beeldhouwkunst.  Resultaat is een 'nieuwe en verfrissende' opstelling die maandag as door wethouder Robert van Asten zal worden geopend.

Volgens de organisaties kan kunst kinderen in deze tijd helpen bij het leren omgaan met onzekerheden. "De verbeelde, andere wereld is een veilig oefenterrein om het ongekende te verkennen", zo stellen zij. Kunst kan juist de horizon van kinderen verbreden omdat ze leren anders te kijken naar zichzelf, naar elkaar en de wereld om zich heen.

Bij de nieuwe opstelling van de 40 sculpturen van Nederlandse kunstenaars bleken de overwegingen van de 15 jongeren van de raad voor een specifieke sculptuur soms heel direct, zo direct dat volwassenen het makkelijk over het hoofd zien. Zo sprongen er voor de jongeren bepaalde werken qua kleur of zeggingskracht uit. Femmy Ottens androgyne naakt And Life Is Over There  maakte bijvoorbeeld een diepe indruk.

Volgens de jongeren krijgt het belang van een grotere religieuze en culturele diversiteit meer aandacht als je de werken van Rob Birza en Famke van Wijk bij elkaar zet, wat ze dus gedaan hebben. Het ‘Calimero’ beeld van David Bade is volgens hen een duidelijke boodschap dat je jezelf moet waarderen om wie je bent en niet om wat je koopt.

Opmerkelijk was dat de Raad het jammer vindt dat Tony van de Vorsts Vriendinnen niet meer voor het stadhuis staat. Het werk verbeeldt namelijk zo mooi wat echte vriendschap is; die gaat over grenzen heen, is onvoorwaardelijk en voor altijd, stelden de kinderen. Het is voor hen een doodschap die iedere voorbijganger zou moeten krijgen, reden dat ze het beeld dan ook een nieuwe prominente plek hebben gegeven, pal voor de koffiecorner op de Grote Marktstraat geplaatst waar iedereen het kan zien. 

De 15 jongeren gaven ook dat zij vinden dat kunst bijdraagt aan het tot stand komen van oorspronkelijke antwoorden op bijvoorbeeld maatschappelijke vraagstukken. Daarom missen ze in De Beeldengalerij ook een werk dat over de Black Lives Matter beweging gaat. Het is een van de adviezen die Stroom zei zeker ter harte te zullen nemen.